Van bajesklant tot perfecte schoonzoon – Deel I

Alex: De harde kern van een Nederlandse eredivisieclub werd mijn nieuwe familie

Alex* is dit jaar gestart met werken, via Wurkjouwer Sneek als orderpicker in een magazijn. Op zich niets bijzonders, zou je zeggen. Voor Alex echter wel. Hij heeft namelijk een zwaar verleden achter de rug. Criminaliteit, drugshandel, gewapende acties en geweld waren hem niet vreemd. Hij belandde op jonge leeftijd al in de gevangenis. Niet voor niets dus. En niet één keer. Lees hier het verhaal over het leven van Alex.

Een lange en verzorgde man zit aan tafel. Zijn ogen stralen levensvreugde uit. Met een combinatie van een licht zuidelijk en buitenlands accent begint Alex zijn levensverhaal:

45 jaar geleden wordt Alex geboren in een klein dorp in de provincie Gelderland. Hij groeit op met zijn broer, z’n vader en moeder in een warm gezin. Hij gaat gewoon naar school en is een gemiddelde leerling. Tot zijn 14e is er geen vuiltje aan de lucht. Maar dan overlijdt plotseling zijn vader. Dit slaat in als een bom bij Alex. De gezinsband wordt uit elkaar gerukt en het hele fundament wordt onder hem vandaan geslagen. ‘Als ik er nu naar kijk, was ik toen gewoon totaal de weg kwijt,’ vertelt hij. ‘Mijn vader was mijn alles. Ik had zo’n goede band met hem. De relatie met mijn moeder werd na zijn overlijden steeds slechter. Eigenlijk wilde ik gewoon graag praten met haar. En ik had aandacht nodig, net als ieder kind. En gewoon een schouder om op te huilen. Dit probeerde ik heel vaak, maar ze stond er nooit voor open. We kregen ruzie en de liefde was weg!’

En toen ging het mis

‘Ons gezin viel uit elkaar. Daardoor was ik vaak van huis en alleen nog maar noodzakelijk thuis. Mijn moeder vond het allemaal wel prima en ik kon bij familie terecht. Ik was veel bij mijn peetoom in het westen van Nederland. Daar ging het mis: ik sloot me aan bij de harde kern van een eredivisieclub. Dit werd mijn nieuwe familie, met het criminele circuit om de hoek. En ik belandde er middenin.’ Als een sneltrein denderde Alex door het circuit. Hij bleek er erg bedreven in en kreeg al vrij snel een reputatie. ‘Ik verdiende mijn geld op mijn 15e met drugs dealen. Ik had totaal de verkeerde mensen om mij heen. Dit liep dan ook volledig uit de hand: alles wat illegaal was, deed ik. Drugsbezit, wapenbezit, witwassen, intimidatie, afpersing en vechtpartijen. Ik was overal bij en een serieuze crimineel. Eerst met een groep, daarna alleen.’

School

Alex is geen domme jongen. Hij gaat ‘tussendoor’ gewoon naar school. Weliswaar met tussenpozen, maar hij maakt al zijn opleidingen af. Hij deed de LTS, richting brood en banket en daarna de koksopleiding. Alex: ‘Het ging natuurlijk niet goed met mij. Maar ik zorgde wel dat ik mijn opleidingen haalde. Het was zelfs zo erg dat ik de directeur afperste toen hij me van school wilde sturen. Ik werd heel handig in het beïnvloeden en manipuleren van mensen. Dat was mijn leven geworden.’ Als Alex zijn peetoom en lievelingstante binnen een jaar tijd ook nog overlijden gaat bij Alex een knop om: ‘iedereen die ik lief heb gaat dood. Ik laat nooit meer iemand toe,’ spreekt hij met zichzelf af. Het criminele circuit houdt hem op de been en geeft hem aandacht en liefde. Achteraf duidelijk de verkeerde.

Wil je weten hoe het verhaal verder gaat? Je leest het binnenkort op onze site. 

*Alex wil anoniem blijven. Zijn echte naam wordt hier niet genoemd.